Johor Bahru, september 2009

Vi sidder i en marina i Johor Bahru i Malaysia, lige nord for Singapore. Vi sidder nede i salonen, alle luger er lukkede. Udenfor pisker regnen ned og det lyner og tordner – en tropisk thunderstorm er over os. Godt at vi sidder her trygt og godt.
Siden sidst har vi opholdt os på Bali i 3 uger. Vi var på flere ture rundt på Bali, der er en skøn natur og det er flot at se deres terrassedyrkning af ris og grønsager. Det er meget frodigt på Bali, man høster 3 gange om året.

Risterrasser, via et kanal system ledes vandet igennem markerne
Risterrasser
Det er meget frodigt på Bali, man høster 3 gange om året
Kvinderne bærer alting på hovedet
Området kaldes Balis riskammer
Endnu flere risterrasser
Vi er inviteret med hjem til vores taxi chaufør
På vandretur nær Ubud
Frokost, det er billigt på Bali
Julestjerner
Et meget flot vandfald

Også her mødte vi den venlige indonesiske befolkning, og Bali er ligesom Lombok mere velstående end andre mindre turistede øer. Der var mange og billige restauranter på Lovina Beach og en aften var der 2 små piger der optrådte med balinesiske danse. De var så søde at se på – den lille prøvede at efterligne den store.

Balinesiske børn
Balinesisk traditionel dans

På Bali er 90 % af befolkningen hinduer. Baliineserne bruger en tredjedel af dagen på ofringer og gudedyrkelse. Overalt sås små blomsterdekorationer med lidt ris, frugt og røgelsespinde, og de har rigtig mange templer, hvert hus har sit eget hustempel. Alle religioner findes på Bali, men alle respekterer hinanden og lever fredeligt sammen. Vi var til gudstjeneste i en lille kristen kirke ved Lovina beach, hvor vi lå for anker.
Vores visum er ved at udløbe, og for ikke at betale dyrt for en forlængelse, vælger vi at klarere ud fra Bali. Det indebærer at vi ikke må stoppe undervejs før vi er ude af Indonesien. Vi har ca. 900 sømil op til Singapore/Malaysia. Vi har fyldt godt op med dieselolie, da det er et område hvor man kan forvente meget vindstille. Vi får dog en rigtig fin tur, hvor vi kan sejle for sejl næsten hele vejen, 10-15 knob vind agterfra så det bliver spiler sejlads meget af turen.

Indonesisk fiskerbåd

En dag kommer der en Maersk båd og passerer os, vi kalder ham op og får os en snak. Han er på vej fra Jakarta til Malaysia, han spørger os om hvad vores fart er, jeg fortæller ham at den er 6 knob når vi har god vind, hans fart er 24 knob.

Maersk Jurong på vej fra Jakarta til Malaysia

Vi krydser ækvator, og er så tilbage på den nordlige halvkugle, sidste gang vi krydsede ækvator var på vej til Galapagos, for to et halvt år siden. Det bliver fejret med nybagt ækvatorkage.

Ækvatorkage – vi er tilbage på den nordlige halvkugle

Efter en uge holder vi en pause ved en lille ø, hvor vi ankrer for natten. Her er en fin strand og vi tager gummibåden ind og bader og går en lille tur. Det er meget varmt her tæt på ækvator så det er rart med en svømmetur en gang imellem.

Vi ankrer op ved en lille ø, på vej nordpå

Vi fortsætter dagen efter det sidste stykke op til Nongsa Point marina. Vi skal have brugt vores sidste rupies (indonesiske penge) men får besked på at gå videre næste morgen kl. 7, da vi allerede er udklareret af Indonesien. Det er dog velbehageligt at ligge i en marina igen. Anders går helt amok med vandslangen, det har ikke regnet siden Australien og båden trænger til et bad. Næste dag afsejler vi kl. 7 og går først lidt vestpå, mens vi kigger på alle de store skibe i Singapore Strædet – et af verdens mest trafikerede vandveje. Vi krydser strædet og sejler langs Singapores enorme havneområder. Flere steder ligger skibe for anker, og der er mange slæbebåde der slæber med alt fra ufærdige skibsskrog til pramme med sand og andet byggemateriale.

Mange både for anker ud for Singapore

Havneområdet udbygges hele tiden. Vi går ikke ind til Singapore men fortsætter rundt om Singapore øen og går op til Johor Bahru (Malaysia). Her er en helt ny marina, ikke helt færdig endnu, derfor gratis. Her er en del kendte både og vi bliver vel modtaget. Her er masser af gode og billige restauranter, så det er nemt at bestemme sig for at spise ude når temperaturen nogen gange sidst på eftermiddagen kan snige sig op i nærheden af 35 grader i kahytten. Her er også gode supermarkeder, og et stort shoppingcenter i byen. En dag inviteres alle sejlere i havnen til en muslimsk nytårsfest. Vi køres ud til en stor hal hvor vi bænkes ved smukt pyntede borde og får serveret mange delikate (og stærke!!!) retter. Hele byen deltager og flere sangkor underholder.

Vi ligger i marina i Johor Bahru Malaysia

Vi har god tid, så vi laver en lille udflugt herfra. Vi tager en expresbus op til Cameron Highlands, en super komfortabel bus, og ikke dyr, 90 kr for en 6-7 timers bustur. Vi overnatter på et lille hotel og fortsætter dagen efter op i selve højlandet. Heroppe er temperaturen kun ca. 20 grader, en mærkbar forskel. Vi indlogerer os på et populært Guesthouse, hvor der er mange backpackere. Dagen efter tager vi på en heldagstur i området, hvor vi først vandrer ind i junglen for at se verdens største blomst : Rafflesia. Den er ca.1 meter i diameter, men blomstrer kun en uge, så guiderne er hele tiden på udkig efter hvor de nyeste blomster er.

Verdens største blomst
Forfriskende pause

Vi besøger også en af Malaysias største te producenter, og får en rundvisning på en te fabrik, og der er mulighed for at købe forskellige te produkter, og smage på drikken i deres tea-ria. Der produceres en masse frugt, grønt og blomster i Cameron Highlands, pga. de lavere temperaturer, og så regner det meget. Efter et par dage var vi blevet tilpas afkølede så vi tog ned til Kuala Lumpur.

Der arbejdes i teplantagen

Der er mange flotte bygninger, mest spektakulær er nok de to tårne- Petronas Twin Towers. 452 meter over gadeplan. De to tårne er midtvejs oppe i 42. etage forbundet med en to etagers gangbro. Tårnene der er bygget af rustfrit stål, rummer mest kontorer, men huser også et kæmpe stort shoppingcenter i 5 etager. Vi vadede rundt i centeret en hel dag. Der var mange special butikker, vi gik ind til en forhandler af Rolex ure for at se den ægte vare. Vi fik en forklaring om hvorfor disse ure er så specielt dyre. Om aftenen gik vi en tur i Chinatown og i bazargaderne der omkring (der var også en som solgte Rolex ure for 37 kr). Det er altid spændende at se de mange forskellige mennesker i en storby.

Twin Towers, Kuala Lumpur
Kaffepause på Starbucks Coffee

Så går det atter tilbage til Johor Bahru til båden i Danga Bay marina, og til varmen, vi har investeret i en blæser som giver en dejlig luftcirkulation. Mange af de andre både som opholder sig her omkring i længere tid har aircondition. Her fra Johor Bahru har vi ca. 600 sømil op til Phuket i Thailand, som er vores mål for i år. Vi får besøg af børnene til jul og det glæder vi os meget til. Turen op til Phuket vil vi gøre i små steps. Vejret er meget omskifteligt, ruten er meget trafikeret og der er mange fiskerbåde og fiskegrej. Men vi ser frem til at sejle rundt i Thailand, der er mange fine steder, og små afstande mellem øerne.
Vi har bestemt os for at blive et år over i Thailand. Vi kommer hjem nogle måneder til næste år. Båden bliver sat på land for at få et nyt teakdæk imens vi er hjemme. I Januar 2011 sejler vi videre over det Indiske Ocean til Rødehavet og Middelhavet.

Mange hilsner Birgit og Anders