Rejsebrev nr.3
september 2006
Madeira

Hej venner…

Så er det tid til en ny hilsen fra os, og denne gang er det så mig (Margit), der har fået æren af, at skrive rejsebrev nr. 3. Siden sidst har vi sejlet lidt over 500 sømil, og er nået ud til Madeira i Atlanterhavet. Sidste rejsebrev sluttede i Lissabon…

Vi kom til Lissabon d. 28. august. Vi sejlede op ad floden ”Rio Tejo”, og passerede blandt andet et stort monument af Henrik Søfareren på denne tur. Dagene i Lissabon blev brugt på sightseeing og planlægning af turen ud til Porto Santo. Fra den havn vi lå i, som hed Altacama, tog vi hver dag toget ind til centrum. Vi gik på shopping, købte gas og var en tur på nettet inden vi sejlede af sted et par dage senere.


Tidligt morgen d. 1. september, sejlede vi ud – med 475 sømil til land. Forventet ankomst var fire døgn efter afgang. De første to døgn gik det meget stærkt, vinden var god og strømmen med os. Vi havde ikke brug for motoren, men holdt farten mellem 6 og 8 kn (ca. 14 km/t) for sejl. Det var en rolig sejlads og ingen var søsyge, så vi hyggede os ombord. Tiden på havet er lang en gang i mellem, men det hjælper betydeligt på det hvis humøret er højt. Tredje døgn var vi alle på skift lidt utilpasse. Vinden aftog, så vi måtte tage motoren i brug.  Undervejs havde vi tit snakket om de delfiner, som altså ikke havde været der endnu. Ærlig talt, var vi en smule skuffede.. Men, så om aftenen den tredje dag kom de! Der var en stor familie, og de sprang glade rundt foran båden. Det er skønt at se dem så nær, at de rører båden, når de passerer! Kl. 13.30 dagen efter var der land i sigte, og 6 timer senere ankom vi til Porto Santo, efter tre og et halvt døgn på havet.

Delfiner for stævnen
Land i sigte! Porto Santo efter godt 3 døgn i søen

Porto Santo er en lille flot ø, på 6 gange 11 kilometer. Vi lå for anker ved en lille havn, vejret var skønt og vi nød det i fulde drag. Anne Marie og jeg syntes meget godt om stedet. Vi benyttede os tit af lejligheden til at springe i vandet fra båden og blive afkølet lidt. Så det blev også til et par svømmeture ind til land… For at komme ind til øens eneste by måtte vi gå et par kilometer. Det kunne vi gøre langs vandkanten ved en fin badestrand. Vandet er blevet dejligt lunt i forhold til inde på fastlandet. Her på ankerpladsen mødte vi desuden en norsk familie i en båd, hvor de havde en datter på vores alder – også på vej langt væk hjemmefra (de skal også over på den anden side af ”dammen” – Atlanterhavet). Vi nød at møde en pige på alder med os, så det blev også til et par strandture med hende. På Porto Santo lejede vi også en dag en bil, for at komme ud og se øen. Vi kørte øen rundt på en dag, og så Atlanterhavet fra flere udsigtspunkter.

Molemalerier på Porto Santo
På “strandvejen” ind mod byen
Udsigten mod Maderia fra Porto Santo

Efter syv dejlige dage på Porto Santo gik turen videre til den større ø, Madeira. Vores mål var byen Funchal. Til stor ærgrelse, har vi ikke haft heldet med os m.h.t. fiskefangst tidligere, men på den korte tur herover smed vi alligevel krogen ud, og en lidt stor guldmakrel bed på den! Den smagte virkelig godt!!

Funchal
Havnen i Funchal

Første dag på Madeira fik vi orienteret os om stedet og mulighederne for at opleve øen. Vi gjorde skibet rent, både indvendig og udvendig, og vaskede en masse tøj. På nogle vaskerier koster en almindelig tøjvask med tørretumbling 20 euro (150 kroner)! Det passer ikke til vores budget, og så må man jo gøre det i hånden…

Far sendt på arbejde – her i gang med vasketøjet

Madeira er en meget flot og frodig ø. Der er mange ting at se og opleve, så vi bestemmer fra starten, at opholde os her i mindst en uge. En dag gik vi en længere tur op til en Botanisk Have, hvor de havde planter og blomster fra mange dele af Verden. I dag har vi været på en ”Levada-vandringstur” oppe i bjergene. Vi kørte op med bus, og fulgte så et vandløb, kaldet Levada, 11 kilometer ned igen. Det var en meget flot tur… Desuden har vi planer om en dag i et område med swimmingpools, og måske lejer vi en bil en anden dag.
En tur på 250 sømil skal føre os til De Kanariske øer, når vi er færdige her. Vi venter besøg om en måned på Tenerife. Der kommer Jeppe med hans familie og vores veninde Anette, så det går Anne Marie og jeg og ser meget frem til! Vi sejler herfra engang i næste uge…

Botanisk Have
Stilizia
Vandring op ad Levada
Vandring op ad Levada
Vandring op ad Levada
Vandring op ad Levada
Udsigten fra en bjergtop


Med venlig hilsen

Margit (og den øvrige besætning)