Rejsebrev #2
september 2006
Lissabon Portugal

Kære familie, venner og alle, der interesseret følger os.

Er I spændte på at høre fra os?

Vi sejlede over Biscayen dagen efter at Jeppe var ankommet – vi kunne jo ligeså godt prøve svigersønnen af med det samme. Turen gik fint. Det var meget stille, så motoren gik 2/3 af tiden, og ellers var det spileren der trak. Vi kom til La Coruna efter 67 timer. Vi ankrede lige udenfor havnen og vi gav 10€ pr dag for at kunne bruge deres faciliteter, så som vand, bad/toilet og dinghybro(til at fortøjre gummibåden ved når vi skulle i land.

Sightseeing i La Coruna

La coruna er en dejlig by. Der er en masse liv i gaderne og der var flere fine strande. De unge mennesker sejlede selv ind når de ville i land og der var mange muligheder for handel og internet. Og så var det lidt billigere end i Frankrig. I den  gamle bydel som var levendegjort i weekenden var der boder med bolcher, brød, sæbe og smykker m.m.

Fiskekutter i La Coruna

Vi blev i La Coruna i 6 dage og fejrede bl. a Anne Maries 16-års fødselsdag. Vi gik på marked og købte ind til barbecue-spareribs med en masse salat og sprøde flutes. Hun blev vækket med brunch kl 11, så tog vi på stranden med en hjemmebagt waleskrans, som blev fortæret med is på. Efter aftensmaden tog vi igen i land –denne gang for at Anne Marie kunne komme på nettet og modtage lykønskninger fra kammeraterne. I La Coruna traf vi for første gang andre danskere. Vi havde kort snakket med Toodloo fra Korsør i Brest før Biscaykrydset, men vi har truffet dem flere gange siden og det er vældig hyggeligt at snakke med andre danske.

Anne Maries 16-års fødselsdag fejres på stranden – med kagemand naturligvis

Derfra gik turen videre sydpå . Efter et kort ophold i Corme ca 15 sømil fra La Coruna, strøj vi videre sydpå med 7 knobs fart – nu var der endelig kommet vind. Vi havde fået anbefalet en ankerplads helt inde i en bugt , Corcubion, der måtte da være læ for nordenvinden. Men ak – da vi var næsten deroppe friskede vinden yderligere. Vinden var lige imod og vindmåleren stod på 50 knob. Motoren gik for fuld skrue og det rystede i hele båden. Heldigvis havde vi lige fået sejlene ned. Der blev ikke helt læ oppe i bugten.

Margit og Jeppe

Vi var der i 4 dage og det blæste hele tiden ca 25 knob, men bortset fra at vandet var for koldt til at bade i, var det en fin by at få tiden til at gå . Der var bl.a et stort indkøbscenter med netcafe, som blev flitigt besøgt. Vores ”nabo” på ankerpladsen var en svensk båd, Vicki, også dem har vi truffet flere steder ned ad kysten og vi har inviteret hinanden på kaffe.

Anne Marie og Margit

Trætte af blæsevejret sejlede vi videre sydpå. Der er mange flotte bugter i Nordspanien, desværre fik vi ikke nydt meget af den natur. Vi kom ind i et  stort område med skovbrand. Det gav dårlig sigt et par dage og sur røglugt, men det værste var nedfaldet af aske. Det  dryssede i flere dage og vi kunne  ikke lukke luger eller vinduer op uden at få det sorte skidt ind. Det blev samtidig varmere og ikke meget vind så det var næsten uudholdeligt.

Skovbrandene i Nordspanien gav ringe sigtbarhed og var nærmest uudholdeligt at opholde sig i

Vi var i Vigo et par dage, bl a for at sende Jeppe hjem igen. I Vigo så vi os også nødsaget til at tage båden på land. Vi havde i længere tid haft problemer med skruen og frygtede at der var noget alvorligt galt. Det viste sig blot at være et stykke tovværk som sad fast om skrueakslen og problemet var løst på en halv time. Løftet med liften kostede kun 63€ og de var meget professionelle med arbejdet.  

Båden på land efter småproblemer – formentlig fiskenet der er gået i skruen.

Vi flygtede væk fra røgen og kom til Portugal. Vianno do Castello – en meget smukt beliggende by – ved en flodmunding og om aftenen var borgen, Santa Lusia, oppe på bjergskråningen oplyst. Portugal er lidt mere sydlandsk på flere måder. Lidt billigere og lidt mere beskidt. Næste stop blev Povoa de Varzim, også et sted vi var blevet anbefalet og den hidtil billigste – kun 11€ pr nat –

Den smukke kirke i Viana do Castello 
Turist i Viana do Castello
Tidevand har mange fordele – man kan jo blandt andet kølhale båden. Vi håber han blev færdig, inden vandet steg igen…
Fiskerflåden i Povoa de Varzim 
Stranden i Povoa de Varzim
 

Også et fint sted. Der var bl a både vaskemaskine og tørretumbler og prisen var lav, så mutter samlede en stor sæk og gik på vaskeri. Men det var ikke udelt glæde. Maskinen var lille – ok så ta´r vi bare to vaske. Men da tørretumbleren ikke virkede måtte vi lave en tørresnor om bord. Hele båden var de følgende dage fyldt med vasketøj. Turen går videre og vi lægger til i en stor beskidt havneby ved Porto. Her fra tager vi en bus ind til centrum for at gå på besøg i de berømte portvinshuse. Man får en forklaring om portvinens historie og dyrkning samt en rundvisning blandt de enorme vintønder på lageret. Tilsidst får vi en smagsprøve på den ædle drik, som Danmark i øvrigt er en meget stor aftager af.

Besøg på et lokalt portvinhus
Besøg på et lokalt portvinhus
Vindruer
Festmiddag, dansk mad (henkogt), ombord. Margit og Anders
Festmiddag, dansk mad (henkogt), ombord. Birgit, Anne Marie og Margit

Vi sejler igen, Figuiera da Foz. En ikke så lille by – meget turistet, fin strand, men vi flygter herfra. Vi bliver plukket for over 31€ i havnepenge og det var ikke muligt at ankre – lillefar talte næsten i tåger hele aftenen af ren befippelse. Så næste dag sejlede vi til Peniche, som er en stor og aktiv fiskerihavn. Vi ankrede ved siden af et par store notbåde og fulgte med når fiskerne tog af sted og kom hjem igen. I nærheden var også et skibsværft, hvor der arbejdedes i døgndrift – der var i hvert fald en sliben og hamren både dag og nat. Peniche var et dejligt sted og vi blev der i 5 dage. Så tog vi ned mod Lissabon, men ankrede op ved Cascais. Her var en rigtig flot strandpromenade. Fine små strande omkranset af klipper. Palmer som vajede i vinden og et pulserende byliv. Vi tager gummibåden ind til en af strandene og nyder at vejret igen er blevet godt. Vi har haft det ”koldt” med kun godt 20 gr i mange dage, og når vi sejler er det slet ikke varmt med vinden agterind, især hvis der er meget af den og det har der ind imellem været.

Frisk vind på vej mod Finisterre, Spanien
Oversigt over havnen i Peniche
Vores nabo i Peniche – der fiskes ivrigt efter ansjoser og krabber ud for Portugals kyst
Fiskerflåden i Peniche 
Fiskerflåden i Peniche 
Portugisisk vodbinderi 
Birgit “strandet”
Afslapning ved stranden i Portugal
Røde krabber
Tørret torsk
De har heldigvis også slikbutikker i udlandet…

Vi sidder i skrivende stund i en af Lissabons lystbådehavne (Altacama). Portugals kyst har været meget varieret. Klipper og badestrande, hotelbebyggelse og små bjerglandsbyer – vi troede blot det var sandstrand og klitter som derhjemme. Foran os har vi nu knap 500 sømil til Madeira og Porto Santo, men det får I senere.

Monument for Henrik Søfareren
Sporvogn i Lissabon

Kærlig hilsen til jer alle

Besætningen på Margarita

Anne Marie

Margit

Birgit

Anders