Rejsebrev 18
Bay of Islands, New Zealand
oktober 2007
skrevet af Margit

Hej igen – nu er vi på New Zealand!! Her skal I få beretningen om turen..

Mandag d. 15. oktober står vi tidligt op og gør klar til sejladsen, som er på 1047 sømil. Båden er tjekket og klargjort, far har været en tur i masten, i dag handler vi ind og henter de sidste vejrmeldinger på nettet. De ser gode ud – melder om 15-20 knob fra øst, det er bare fint. Kl. 16.30 vinker vi farvel, forlader Suva, og stævner ud på havet. Det er stille, vi går for motor indtil midnat hvor en smule vind kommer, men den er imod.

16-10-2007: Vinden er meget sydlig, så vi sejler for vestlig kurs. Vi har cirka 20 knob fra syd-sydøst, men om eftermiddagen tiltager vinden til 25-30 knob.  Søen er høj og bølgerne slår ind over dæk. Døgnmål: 92 mil.

17-10-2007: Vinden aftager og drejer lidt længere øst, dejligt – så kommer der lidt mere fart i skuden. Kursen er dog stadig alt for vestlig. Døgnmål: 112 mil.

18-10-2007: I dag har vi meget skiftende vindstyrke, men til sidst stabillisserer den sig til sydøst 20 knob. Det regner meget – der er ikke en tør plet i cockpittet. Hen på aftenen øger vinden til 30-40 knob og drejer i SSØ. Døgnmål: 131 mil.

19-10-2007: De kraftige vinde fortsætter, og kommer stadig fra SSØ. Vi går så tæt til vinden som vi kan, men bliver sat meget mod sydvest. Bølgerne er høje som aldrig før. Men båden klarer sig godt, selvom søen er høj. Aktiviteten ombord er begrænset til det minimale, vi sover eller læser. Døgnmål: 62 mil.

I 30-40 knobs modvind på vej sydover…

20-10-2007: I løbet af dagen aftager vinden til omkring 20 knob, stadigvæk imod. Det er dejligt efter næsten to døgn med 30-40 knob. Det er begyndt at blive køligt, vi har kun 21 grader i kahytten om dagen. Kedeldragten tages i brug til nattevagterne. Døgnmål: 74 mil.

21-10-2007: Vinden falder til 15-20 knob, stadig SSØ. Søen er roligere, og det er tørt i cockpittet. Alle er bedre tilpas i dag og ved godt mod. Vi er halvvejs. Fortsætter den alt for vestlige kurs.. Hver dag er der fem-seks norske både på SSB-radioen, som alle ligger bag os. Det er godt at have andre at snakke med. Døgnmål: 86 mil.

22-10-2007: Så faldt vinden helt. Hen af formiddagen har havet lagt sig, og overfladen er spejlblank. Vindviseren er i nul. Laaange lave dønninger kommer rullende fra syd. Motoren startes, og vi går endelig direkte kurs mod Opua! Mor bager brød og kage. Døgnmål: 74 mil.

Tre dage senere – havet har lagt sig, og er spejlblankt. 

23-10-2007: Det er stadig vindstille, vi fortsætter for motor. Er glade for, at det går direkte kurs. Men har vi diesel nok..? Vi nyder det dejlige vejr – himlen er blå og solen skinner. Døgnmål: 102 mil.

De sidste dyrebare dråber diesel fyldes på tanken
Spejlblankt hav på 30 grader sydlig bredde.

24-10-2007: Endnu en vindstille dag. Det gode vejr udnyttes – vi lufter ud og gør rent i kahytten. Om eftermiddagen ser vi en sejlbåd i horisonten og får en snak med dem på VHF’en. Det er en amerikansk båd, som har en vejrmelding til os, der melder om vind fra sydvest. Det lyder fint. Døgnmål: 100 mil.

Smuk solnedgang over det stille hav.
 

25-10-2007: Den lovede vind kommer om natten – 15-20 knob fra syd-sydvest. Lidt for meget imod. Igen går bestræbelserne på at holde kurs, denne gang går det for langt østligt! Nå ja, vi skal nok komme frem… Døgnmål: 119 mil.

26-10-2007: Endelig, endelig. Klokken 9:00 anes New Zealand i horisonten! Det bliver tydeligere og tydeligere.. Vi kommer efterhånden i læ af land, og kan nyde den smukke indsejling i Bay of Islands i strålende solskin. Har svært ved at forstå, at vi virkelig er fremme… Ombord hygger vi os med nybagt kage, kaffe, chips og slik. Waypointet passeres kl. 12.30. De sidste 95 mil sejlede vi på 20 timer. Turen tog således 10 døgn og 20 timer.

Landkending! New Zealandske bjerge dukker op i horisonten d. 26. oktober 2007.
Birgit og Anders på fordækket med New Zealand i baggrunden. 

Ankommer kl. 15 til Opua Marina, hvor vi henvises til karantæne-kajen. 2 minutter senere kommer to mænd fra myndighederne ombord. En hurtig og effektiv indklarering. Senere futter vi ind i havnen og finder den anviste plads. Herligt! Her er stille og fredeligt, og rigeligt med vand og strøm.

Margarita ligger ved karantæne-kajen – klar til indklarering.
Margarita i Opua Marina, New Zealand.
 

Opua er en lille by, men med en stor havn. Her kommer 90 både enten fra Tonga eller Fiji indenfor de næste par uger. Mange af dem kender vi. Vi vil blive her en tid, indtil vi har fået taget godt imod dem.

Ankomsten fejres med kage, kaffe og champagne.
Udsigt over Bay of Islands.
Margit og Anne Marie i Opua.
Far med hans to piger – foran byskiltet. 

Ved ankomsten til NZ har vi sejlet 15.065 sømil siden vi forlod Danmark. Vi er meget taknemmelige for, at vi er kommet godt hertil uden nogen uheld på båden eller os selv.

Mange kærlige hilsener ti alle vore læsere

Margit og Anne Marie
Birgit og Anders