Rejsebrev nr.14
august 2007
Bora Bora Fransk Polynesien

Skrevet af Birgit.

Nu er vores ophold i Fransk Polynesien ved at ebbe ud. Vi er på Bora Bora og venter kun på at en hollandsk båd kommer med vores reservedele til watermakeren.

På Tahiti lå vi ved Marina Taina i 14 dage og fik lavet lidt små-reparationer samt handlet i det store supermarked i nærheden. Små ture ind til Papeete blev det også til – der var et lokalt marked med alt i kød, frugt og grønt samt mange flotte souvenirs lavet af perlemor og andre skaldyr. Der kunne vi gå i lang tid og kigge. I Papeete blev det til herligt gensyn med norske Valkyrien, med Øystein og Vidar ombord. Vi havde ikke set dem siden Galapagos, så der var meget at snakke om. Det blev også til hyggeligt samvær med Jan og Astrid, på norske Celin. 2 uger på Tahiti sejlede vi over til Moorea, en lille ø kun 4 timers sejlads fra Papeete.

Stort udvalg i Papeete af souvenirs af perlemor og andet flot – typisk fra Polynesien.
Vores venner fra Celin ankommer til Papeete – de modtages af Anders og Birgit i gummibåden.
Kæmpe store sejlbåde i havnen i Papeete.
Til gudstjeneste i Papeete – man skulle næsten tro, det gjaldt om at have den flotteste hovedbeklædning på blandt de lokale.
Genforenet – Margit og Jeppe
Solnedgang ved ankerpladsen i Papeete – naboøen Moorea ses i horisonten.
Tahiti set fra ankerpladsen.
På marked i Papeete.


Først 2 dage i Cook’s Bay. Den ene dag går vi en lang tur op til et udkigspunkt på et bjerg. Her kunne vi se de to flotte bugter som skærer sig ned i øen nordfra, Cook’s Bay og Opunohu Bay. Der er mange ananasmarker på Moorea – desværre så de ikke ud til at være modne nu.

For anker i Cook’s Bay, Moorea.
På vandretur på Moorea.
Ananasmarker i baggrunden.
Udsigtspunkt på Moorea – Opunohu Bay ses i baggrunden. 

På tilbagevejen var vi heldige at få et lift med en lokal – det er en nem og billig måde at komme rundt på og det har vi gjort flere gange. Vi sejler om i den anden bugt. Det blæser en del så vi kan ikke se bunden i det ellers så klare vand. Igen går vi ture på land. Her er meget grønt og frodigt.

En dag sejler vi en lang tur i gummibåden. Vi har hørt at der er et sted hvor man fodrer store rokker og at man næsten kan røre ved dem. Og pludselig er vi ved dem. På en lav sandbanke svømmer disse store fisk langsomt frem og tilbage. Vi sidder lidt og studerer dem og hopper så ud til dem. En turistbåd ankommer og rokkerne bliver fodret. De basker med deres store finner og folk råber og skriger, men det er betagende at se på. Oplevelsen bliver ikke mindre da vi ser at en flok sorttippede hajer på 1-2 meter bliver tiltrukket af ”madduften” og nærmer sig, kommer – dog lidt på afstand. Da vi kommer tilbage til båden, er Iataia, en mexicansk båd, som vi kender fra Tuamotu, kommet og vi aftaler at følges med dem hen til rokkerne dagen efter igen.

Der svømmes med hajer og rokker på Moorea, her Anne Marie med en haj ganske tæt på – kæmpe oplevelse!
Masser af hajer og rokker.
En af hver
Far rører ved en rokke – den føles meget slimet.
Margit og Jeppe, Moorea. 

Efter en uges oplevelser på Moorea, sejler vi ca. 90 sømil mod nordvest til Huahine. Det blæser lidt og småregner, men vi hygger os ombord med nybagt kage, som Margit og Jeppe kreerer. Vi lejer bil og kører øen rundt – vi besøger en perlefarm og ser hvordan man dyrker de sorte perler som Polynesien er så kendt for. Der er også vaniljeplantager på øen – dem kan man næsten dufte sig frem til. Den medbragte frokost indtages blandt nogle gamle ruiner og så går det tilbage igen mens flere udkigsposter besøges. Vi gør sejlklar og sejler tidligt næste dag til Raiatea og Tahaa – en lille tur på 20-25 sømil.

Perlefarm på Huahine.
Perlefarm på Huahine.
Der forklares om perlerne. 
Denne perlekæde koster det, der svarer til 30.000 danske kroner.
Frokostpause på bilturen, Huahine.

Efter et kort stop for proviantering finder vi en ankringsbøje på sydsiden af Tahaa. Der er 35 meter vand så vi kan ikke ankre, men ligger godt ved bøjen. Her er læ og stille og ikke langt fra båden er der koralrev, hvor der er mange fisk i flotte farver at se på. Vi går en tur – ca. 9 km om til en lille landsby, hvor vi sidder og nyder vores frokost. Her dufter det også af vanilje, så der må være en plantage i nærheden. Lidt trætte og ømme i benene går vi tilbage, men får hurtigt et lift – dejligt.

Indenfor revet ved Raiatea.
Dette syn møder man, når man kigger ind på land fra ankerpladsen på Tahaa.
I forgrunden revet ved Tahaa, i baggrunden Bora Bora. 

Videre går det mod Bora Bora, kaldet verdens smukkeste ø, og måske er det sandt. Det er der i hvert fald mange, der tror – her er mange turister. De bor ikke i høje hoteller, men i små hytter som er bygget på pæle i det lave vand. Netop inden for passet bliver vi budt velkommen af et par små delfiner som slog saltomotaler i vandet – så sjovt.

Bølgerne bryder ved revet ved Bora Bora. 

Her ER virkelig meget flot. Klart turkist-blåt vand – det er rigtigt hvad man ser på postkortene. Vi mødes med norske venner igen – denne gang Silene og Xanadu.

Bora Bora Yacht Club.
Store tunfisk, Bora Bora. 
Byen på Bora Bora. 

Vi sejler lidt rundt i lagunen. Der er mange steder med fine snorklemuligheder – koraller i mange farver og et væld af fisk. Selve hovedøen har vi udforsket, bl.a. på cykel og Margit og Jeppe var bjergbestigere for en dag – kravlede op på øens højeste punkt og nød udsigten. I flere dage efter kunne de knap nok gå!!

En lille øde ø ved Bora Bora

 
Bora Bora.
Strand og klart vand. 
Fra Margit og Jeppes tur op på bjerget – her er udsigten fra toppen af Bora Bora.
Bora Bora.
Bjergtoppen, Bora Bora. 

Den 1. august fejrede vi Anne Maries 17-års fødselsdag. Der var købt gaver i Papeete og båden blev pyntet op med DANSKE flag. Kanelkage blev det også til – men dog ikke med 17 lys i.

Hun fik mange hilsener og mails og pga. tidsforskellen begyndte mails’ene at komme allerede aftenen før – det var hyggeligt – tak for det!

Margarita for anker ved Bora Bora.
Solnedgang, Bora Bora.

I dag, den 3. august, er stemningen lidt trykket – Jeppe skal hjem efter 30 dage om bord. Samtidig ser vi frem til næste stop, som bliver den lille Cook-ø, Aitutaki – en tur på 500 sømil og derefter til Vavau- og Tonga-øgruppen, hvor vi vil være hele september måned.

Mange hilsner

Besætningen ombord Margarita